Vachtverzorging

Een vacht van een Newfoundlander bestaat eigenlijk uit een boven- en ondervacht. De stugge, wat langere bovenvacht ligt bovenop een wat wollige ondervacht. Newfoundlander vachten behoeven veel aandacht, maar in aanvang begint het bij het fokken. Hoe beter de structuur van de vacht is, des te gemakkelijker is het onderhouden ervan. 

De methode die ikzelf het liefst hanteer is het eenmaal in de week goed borstelen en kammen van de hond. Dit kost gemiddeld een uur per hond. Om en nabij twee maal per jaar verharen de Newfoundlanders en dan komt de gehele ondervacht los van de huid. De Newfoundlander ziet er in die periode altijd iets minder beerachtig uit omdat een complete vacht ontbreekt.

U kunt de hond borstelen op een speciaal daarvoor bestemde trimtafel. U kunt het ook zittend doen op de grond waarbij de hond op de grond of op een kleed ligt. Van te voren kunt u de hond eerst “doorblazen” met een waterblazer waarbij al het overtollige stof al uit de vacht is. Houd er rekening mee dat doorblazen "an sich" heel goed is, maar liever niet dagelijks. Op de bovenvacht van iedere Newfoundlander zit namelijk een laagje vet welk de hond beschermt tegen water. Water blijft in principe ook altijd bovenop de vacht liggen. Dat zogenaamde laagje beschermend vet wordt eraf geblazen als u veelvuldig de vacht "doorblaast".

Het is belangrijk om tegendraads te borstelen. Als we namelijk van boven naar beneden borstelen bereiken we de ondervacht niet dus gaan we beginnen met de ondervacht. Deze borstelen we goed door om klitvorming tegen te gaan en de ondervacht luchtig te houden. Vervolgens borstelen we de bovenvacht en dan kammen we de hond in zijn geheel nog eens door. Nu weten we zeker dat we alles goed hebben meegenomen.

De haren op en rond de voeten en de oren van de Newfoundlander worden eens in de zoveel weken door ons bijgeknipt zodat de vorm gezien blijft. Als we dit niet doen ontstaat er overgroei en dit ziet er niet mooi uit.

Als pup in het nest worden de van de Hoogveen hondjes al geleerd hoe het is om geborsteld te worden en u zult zien dat - hoewel het er in het begin niet altijd op lijkt - uw Newfoundlander uiteindelijk staat te popelen als het weer borsteluurtje is, zo prettig vinden ze het.Update per 9 juli 2012
Admin login